In het nieuws in 2017

30 december PZC 'Volgende stap om Trekdijk om te vormen tot een bedrijventerrein'
30 december Omroep Zeeland 'Harde wind blaast windhaan van torenspits in Nieuw- en Sint Joosland'
8 december PZC 'Nieuwlander Arjen Westeneng beste greenkeeper van het land'
13 september PZC 'Ruime meerderheid coalitie Middelburg voor aanpak van Trekdijk'
29 augustus Omroep Zeeland 'Bij de familie Van Belzen zit iedereen in het goud'
16 augustus Omroep Zeeland 'Moeder het slagwerk, zoon op de tuba'
2 augustus De BODE 'Nieuwland wil geen bedrijventerrein bij Trekdijk'
21 juli PZC 'Trekdijk Nieuw- en Sint Joosland alleen geschikt voor bedrijven'
18 juli PZC 'Oplossing voor ruimtegebrek van Nieuwlandse school en clubs'
5 juli De BODE 'Fietsstop, speelplaats en informatiebord voor Nieuwland'
5 juli PZC 'Verzet Trekdijk wint eerste slag'
30 juni PZC 'Raad Vlissingen: nee tegen Trekdijk'
22 juni PZC 'In Nieuw- en Sint Joosland groeit een familie van edelsmeden'
31 mei PZC 'CDA'er botst met fractie en wethouder over plan Trekdijk'
22 mei PZC 'Coalitie keert zich nog niet tegen Trekdijk'
20 mei PZC 'Trekdijk wordt geen banenmotor
16 mei PZC 'Nieuw- en Sint Joosland boos over akkoord Trekdijk'
8 april Omroep Zeeland 'Wielerkoers afgelast door dodelijk ongeluk (video)'
23 maart PZC 'Nieuwland verdient steun Middelburg'
19 maart PZC 'Nieuw- en Sint Joosland vecht tegen omsingeling dorp door nieuw bedrijventerrein'
14 maart PZC 'Ecorys steunt claim Middelburg over noodzaak bedrijventerrein Trekdijk'
8 februari PZC 'Buurtbus naar Nieuw- en Sint Joosland krijgt geen tweede halte in Dauwendaele'
20 januari PZC 'Vlissingen zoekt (nog) geen ruzie over bedrijventerrein Middelburg'
18 januari De BODE 'Middelburg en Vlissingen ruziŽn over Trekdijk'
17 januari PZC 'Vlissingen moet schade door Trekdijk claimen bij Middelburg'
16 januari PZC 'Vlissingen eist van Middelburg bewijs voor noodzaak bedrijventerrein Trekdijk'
12 januari De BODE 'Middelburg en Vlissingen ruziŽn over Trekdijk'
1 januari Omroep Zeeland 'Gaslek gedicht in Nieuw- en Sint Joosland'


'Volgende stap om Trekdijk om te vormen tot een bedrijventerrein'


PZC 30 december 2017

Nieuw- en Sint Joosland - Het dagelijks bestuur van gemeente Middelburg wil over enkele weken een volgende stap zetten om de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland om te vormen tot een bedrijventerrein. Het is nog geen definitieve stap.


Klik hier voor het volledige artikel op de website van de PZC.

....omhoog


'Harde wind blaast windhaan van torenspits in Nieuw- en Sint Joosland'


Omroep Zeeland 30 december 2017

Het waait flink in Zeeland dit weekend en dat merkten ook de inwoners van Nieuw- en Sint Joosland. Daar waaide vanmorgen de windhaan van de kerktoren, toen het bijbehorende kruis door de harde wind afbrak.
Het kruis boorde zich dwars door de pannen in het dakbeschot aan de zuidkant van de kerk en de haan belandde naast de kerk in het gras. Ook zijn er enkele dakpannen gesneuveld.

Jehova's Getuigen
De val van de windhaan werd gezien door enkele Jehova's Getuigen die toevallig in de straat naast de kerk van huis tot huis gingen om hun blaadje De Wachttoren te verspreiden. Zij waarschuwden omwonende Wim Joosse en die lichtte weer de oud-kerkrentmeester Nol Tasma in.
Toen Tasma poolshoogte ging nemen, arriveerde ook ouderling Christiaan van Mourik. Omdat hij als dakdekker wel vaker daken opgaat, ging hij het kruis naar beneden halen, dat nog steeds vastzat in het dakbeschot. De haan was inmiddels al uit het gras geplukt.

Draaimechanisme
Aangezien Van Mourik toch op het dak zat, heeft hij maar meteen enkele spoedreparaties verricht aan de nok van het dak, zodat daar geen verdere schade meer zou kunnen ontstaan. Hij vond daarbij toevallig ook de bal van het draaimechanisme van de torenhaan. Die lag in de dakgoot. Volgens Tasma was het nog een geluk bij een ongeluk dat er niemand liep toen de windhaan en enkele dakpannen naar beneden kwamen. "Als dat op je hoofd terechtkomt, dan zou je het waarschijnlijk niet meer kunnen navertellen", aldus de oud-kerkrentmeester.

Schade verhalen
De toren is eigendom van de gemeente Middelburg, terwijl het dak van de kerkzaal eigendom is van de Protestantse Gemeente Nieuw- en Sint Joosland. De kerkenraad heeft al aangekondigd de gemeente aan te zullen spreken op dit voorval en op de schade aan het dak van de kerkzaal.

Dat het vanmorgen hard waaide bij Nieuw- en Sint Joosland merkte ook een Belgische automobilist, die met zijn caravan van de weg raakte op de A58, waarschijnlijk door de harde wind. De auto bungelde daardoor over de vangrail, met de caravan schuin over de weg.

Klik hier voor het artikel met foto's van Willem Staat op de website van Omroep Zeeland.

....omhoog


'Nieuwlander Arjen Westeneng beste greenkeeper van het land'


PZC 8 december 2017

AXEL - Arjen Westeneng uit Nieuw- en Sint Joosland is door vakblad Greenkeeper uitgeroepen tot 'Greenkeeper of the Year'. Westeneng, die werkt bij H4A Groen, is in Axel verantwoordelijk voor het fraai houden van golfbaan De Woeste Kop.
Hij was met drie anderen genomineerd voor de titel, en kreeg donderdag op een symposium van Greenkeeper in Driebergen te horen dat hij de beste is.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Lees hier het uitgebreidere artikel van 3 december over zijn nominatie.

....omhoog


'Ruime meerderheid coalitie Middelburg voor aanpak van Trekdijk '


PZC 13 september 2017

MIDDELBURG - †Vier van de vijf Middelburgse coalitiepartijen vinden dat de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland industrieterrein kan worden. Alleen de PvdA twijfelt nog.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

....omhoog


'Bij de familie Van Belzen zit iedereen in het goud'


Omroep Zeeland 29 augustus 2017

Vier goudsmeden in ťťn familie, het klinkt erg ongeloofwaardig, maar niets is minder waar. De familie Van Belzen uit Nieuw- en Sint Joosland is het levende bewijs. Marianne van Belzen, haar man Klaas, zoon Wilco en dochter Sanneke hebben alle vier een opleiding gevolgd tot goudsmid.
Het idee om iets met sieraden te gaan doen, ontstond zo'n tien jaar geleden toen Marianne haar rug brak en een poosje gekluisterd was aan een rolstoel. "Ik zag iemand met sieraden bezig en dat was het begin. Ik ben zelf ook aan de slag gegaan met kralen om armbandjes en kettingen te maken. " Na verloop van tijd kwamen daar workshops bij en in 2007 heeft ze haar eigen atelier geopend.

Lichamelijk
Marianne wilde graag ook zilveren sieraden maken, maar kon dat lichamelijk niet aan. Toen haar man Klaas thuis kwam te zitten zonder werk, besloot hij een opleiding te volgen tot goudsmid in Antwerpen. Zoon Wilco ging mee ter ondersteuning en heeft de opleiding inmiddels afgerond, net als dochter Sanneke.

Specialisme
Ook de kleinkinderen zijn regelmatig in het atelier te vinden om sieraden te maken, zoals kleinzoon Nathan. Hij zaagt, soldeert en polijst al zelf en wil misschien ook goudsmid worden. Kleindochter Emily rijgt vooral kralen kettingen en ook zij vindt het beroep van goudsmid wel erg uitnodigend.

Klik hier voor het artikel met foto's en video op de website van Omroep Zeeland.

....omhoog


'Moeder het slagwerk, zoon op de tuba'


Omroep Zeeland 16 augustus 2017

In de dorpskerk in Oostkapelle was woensdagavond een concert te zien van een moeder en zoon.
Moeder Cora Dellebeke verzorgde het slagwerk en haar zoon Stefan Knuijt was te horen op de piano en de tuba.

Zeeuwse componist
De combinatie tuba en slagwerk komt maar weinig voor, daarom is er ook weinig muziek beschikbaar voor. De Zeeuwse componist Kees Nijsse schreef daarom een nummer speciaal voor de moeder en zoon uit Nieuw- en Sint-Joosland. Vooral dat nummer, Desolation Mountain, kreeg in de kerk veel applaus.
Moeder en zoon zijn beiden geen onbekenden in de muziekwereld. Stefan Knuijt doorliep het conservatorium, was actief in het Zeeuws Orkest en speelt bij de Koninklijke Marinierskapel.
Ook Cora Dellebeke begon via het conservatorium haar professionele muziekcarriŤre. Ze is dirigent van verschillende Zeeuwse muziekverenigingen, verzorgt slagwerklessen en is lid van het Zeeuws Orkest, waar ze de pauken bespeelt.

Klik hier voor het artikel en de video op de website van Omroep Zeeland.

....omhoog


'Nieuwland wil geen bedrijventerrein bij Trekdijk'


De BODE 2 augustus 2017

DOOR ELLEN DE VRIEND

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - De Werkgroep Trekdijk wil geen nieuw bedrijventerrein bij Nieuw- en Sint Joosland. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad van Middelburg en wethouder Johan Aalberts (CDA - Economische Zaken) willen dat wel. Maar zijn er alternatieven voor de landbouwgrond in de polder die destijds voor acht miljoen euro is aangekocht?

De gemeente Middelburg kocht de dertig hectare landbouwgrond in 2008 aan, omdat ze het een mooie plek vond voor een nieuw bedrijventerrein. "Wij hebben ons daar als dorp altijd tegen verzet, omdat we al ingeklemd zitten tussen het Sloegebied en bedrijventerrein Arnestein en de A58 en de N57", vertelt Hans van Hal van de Werkgroep Trekdijk van de Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland. Het beoogde bedrijventerrein Trekdijk van achttien hectaren komt langs de Weizichtweg, de toegangsweg naar het dorp, die parallel aan de A58 loopt.

Werkgelegenheid
De werkgroep is pas begin vorig jaar ontstaan en bestaat, naast Van Hal uit voorzitter Wim Staat, Pedro van Sluijs en Andrť Vluggen.
"Maar het hele dorp is fel tegen het bedrijventerrein," aldus Van Hal. "We zien de noodzaak er ook helemaal niet van in. Er zijn vijfentwintig bedrijven van Ramsburg naar Arnestein verplaatst en nog steeds heeft de gemeente 1,7 hectare op Arnestein te koop. Ook het gesloopte deel van de Vitrite van 2,2 hectare raakt niet verkocht en er ligt nog 4,2 hectare braak. Bovendien staan er nogal wat objecten te koop of te huur. Adviesbureau STEC-groep heeft onderzocht dat op Walcheren de komende tien jaar behoefte is aan hooguit 26 hectare bedrijfsgrond en die is er al. Het college heeft bureau Ecorys toen ingehuurd voor een eigen onderzoek. Dat rapporteerde dat verschillende logistieke bedrijven interesse hebben in grote kavels. Door wethouder Johan Aalberts zijn logistieke bedrijven zoals transportbedrijven en vrachtautohandelaren genoemd, maar deze bedrijven tonen niet aantrekkelijk omdat ze buitenopslag hebben. En willen zij wel grof betalen voor deze dure grond?" vraagt Van Hal zich hardop af. "Waarschijnlijk moet de gemeente er miljoenen op toeleggen.
Waar deze bedrijven vandaan komen is ook nog onduidelijk, maar bedrijventerrein Trekdijk aanleggen en dan voor leegstand elders op Walcheren zorgen zou natuurlijk onzinnig zijn. De beoogde bedrijven leveren bovendien nauwelijks extra werkgelegenheid op, vooral hinder."

Alternatieven
Door de aanhoudende tegenstand vanuit het dorp en ook protesten vanuit Vlissingen twijfelt een meerderheid van de gemeenteraad nu volgens Van Hal of het plan doorgedrukt moet worden. "We zijn blij dat een motie van de Lokale Partij Middelburg (LPM), GroenLinks en de PvdA voor een gedegen onderzoek naar andere invullingen dan een bedrijventerrein door een raadsmeerderheid werd gesteund," zegt Van Hal. "Hopelijk leidt dit tot uitstel na de verkiezingen van volgend jaar en kijkt de nieuwe raad er anders tegen aan. Zeker nu blijkt dat Vlissingen geen bedrijventerrein aan de Trekdijk wil. Middelburg zou daarmee het overgrote deel van de behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte op Walcheren claimen. Daarentegen achtte het Middelburgs college al na drie dagen de alternatieven voor het bedrijventerrein niet haalbaar. Voor de werkgroep is het laatste woord is er nog niet over gezegd."

Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie.

Klik hier voor het artikel op de website van De BODE

....omhoog

''Trekdijk Nieuw- en Sint Joosland alleen geschikt voor bedrijven''


PZC 21 juli 2017

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

....omhoog'Oplossing voor ruimtegebrek van Nieuwlandse school en clubs'


PZC 18 juli 2017

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

....omhoog'Fietsstop, speelplaats en informatiebord voor Nieuwland'


De Bode 5 juli 2017

....omhoog'Verzet Trekdijk wint eerste slag'


De PZC 5 juli 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND- Opluchting in Nieuw- en Sint Joosland. Een meerderheid in de gemeenteraad van Middelburg is door verzet uit het dorp en uit Vlissingen aan het twijfelen gebracht over de aanleg van een bedrijventerrein.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 5 juli.

Zie ook artikel in de PZC van 5 juli dat de Statenfractie van de SP tegen de Trekdijk is.

Klik om de vragen van de SP Statenfractie en de antwoorden van Gedeputeerde Staten te lezen.

....omhoog


'Raad Vlissingen: nee tegen Trekdijk'


De PZC 30 juni 2017

VLISSINGEN - De raad Vlissingen wil dat het college zich tegen een bedrijventerrein aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint-Joosland keert.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 30 juni.

....omhoog


'In Nieuw- en Sint Joosland groeit een familie van edelsmeden'


De PZC 22 juni 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Marianne van Belzen begon ooit aan kralen van fimoklei. Tien jaar verder staat er door haar creativiteit een heus familiebedrijf van edelsmeden in Nieuw- en Sint-Joosland.
Zaterdag vieren Marianne en man Klaas met een open dag dat zij tien jaar geleden besloten om van een bezigheid een bedrijf aan huis te maken.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Klik hier voor het artikel in de Faam van 21 juni.

Zie ook website: www.vandeverademing.nl

....omhoog


'CDA'er botst met fractie en wethouder over plan Trekdijk'


PZC 31 mei 2017

MIDDELBURG - Wat telt zwaarder: economie, geld of leefbaarheid? Geen raadslid worstelt zo met het plan voor een bedrijventerrein aan de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland als Jan Zwemer. De CDA'er woont in het dorp en koos uiteindelijk voor de leefbaarheid. Hij had er een botsing met zijn fractie ťn CDA-wethouder Aalberts voor over.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 31 mei.

....omhoog

'Coalitie keert zich nog niet tegen Trekdijk"


PZC 22 mei 2017

MIDDELBURG - De Middelburgse coalitiepartijen (CDA, CU, PvdA, SGP en VVD) zijn vooralsnog niet tegen het ontwikkelen van de Trekdijk bij Nieuw en Sint Joosland tot een industrieterrein.
De oppositiepartijen (D66, GroenLinks, LPM en SP) lieten maandagavond duidelijk merken dat ze zo goed als zeker kiezen voor leefbaarheid van die kern †als het plan op een later moment in de gemeenteraad komt.†

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 23 mei.

....omhoog

'Trekdijk wordt geen banenmotor"


PZC 20 mei 2017

Voor transport- en logistieke ondernemers biedt een bedrijventerrein aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland eindelijk kansen voor uitbreiding. Maar zij zoeken vooral ruimte; veel banen zullen er op de verkapte parkeerterreinen dus niet komen, vrezen de inwoners van het dorp.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 20 mei.

....omhoog

'Nieuw- en Sint Joosland boos over akkoord Trekdijk"


PZC 16 mei 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - De Walcherse gemeenten zijn het eindelijk eens over de aanleg en verbetering van bedrijventerreinen.
Middelburg mag doorgaan met de aanleg van vijf hectare aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. Veere en Vlissingen krijgen voorrang bij het aanvragen van subsidies voor het opknappen van oude terreinen.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 17 mei.

....omhoog'Wielerkoers afgelast door dodelijk ongeluk (video)'


Omroep Zeeland 8 april 2017

NIEUWLAND - De†Ster Omloop van Nieuwland is afgelast wegens een dodelijk ongeluk van een van de motorrijders. De 57-jarige man uit de gemeente Noord-Beveland was kort voor aanvang van†de wedstrijd het parcours aan het verkennen.

Ten val
De motorrijder kwam door een nog onbekende oorzaak†ter hoogte van restaurant de Rode Leeuw ten val. Volgens de politie schoof hij over het asfalt onder een tegemoetkomende auto. De bestuurder van die wagen heeft geprobeerd het slachtoffer te ontwijken, maar kon een botsing niet voorkomen.

Reanimatie
De motorrijder is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

Minuut stilte
Bij organisatie en renners heerst grote verslagenheid. Ze betuigden hun medeleven in een indrukwekkende minuut stilte:

Klik hier voor het artikel en videos op website van Omroep Zeeland.

....omhoog

'Nieuwland verdient steun Middelburg"


PZC 23 maart 2017

Bedrijventerrein Trekdijk is bepalend voor de toekomst van Nieuw- en Sint Joosland. Het gaat niet om een afweging van economische belangen - zoals met Vlissingen - maar om een keuze tussen economie en leefbaarheid. Middelburg moet niet strijden tťgen de inwoners, maar vechten vůůr het dorp.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 23 maart.

....omhoog'Nieuw- en Sint Joosland vecht tegen omsingeling dorp door nieuw bedrijventerrein"


PZC 19 maart 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Door bedrijventerrein Trekdijk wordt Nieuw- en Sint Joosland ingesloten tussen industrie en verkeer. De dorpsbewoners zullen zich daar tot de laatste snik tegen verzetten
Dat stelt de Werkgroep Trekdijk van de Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland in een reactie op het rapport van bureau Ecorys.† Dat rapport moet de onderbouwing leveren voor de aanleg van Trekdijk.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Klik hier voor het artikel in de PZC van 20 maart.

....omhoog'Ecorys steunt claim Middelburg over noodzaak bedrijventerrein Trekdijk"


PZC 14 maart 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Bureau Ecorys steunt de claim van de gemeente Middelburg dat het bedrijventerrein Trekdijk nodig is. Alleen daar is genoeg ruimte om vooral logistieke bedrijven de ruimte te bieden die ze nodig hebben.
Dat blijkt uit een rapport dat Ecorys heeft gemaakt op verzoek van de gemeente.

Klik hier voor het artikel en reacties op de website van de PZC.

Het complete artikel staat in de PZC, editie Walcheren, van woensdag 15 maart 2017.

....omhoog'Buurtbus naar Nieuw- en Sint Joosland krijgt geen tweede halte in Dauwendaele"


PZC 8 februari 2017

MIDDELBURG - De buurtbus van Middelburg naar Nieuw- en Sint Joosland gaat niet door de wijk Dauwendaele rijden. Connexxion en de provincie Zeeland hebben dat verzoek van de gemeente Middelburg afgewezen.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

....omhoog

'Vlissingen zoekt (nog) geen ruzie over bedrijventerrein Middelburg"


PZC 20 januari 2017

VLISSINGEN - Er is (nog) geen ruzie over de Middelburgse plannen om bedrijven naar een nieuw bedrijventerrein aan de Trekdijk te trekken.
De colleges van Vlissingen en Middelburg gaan er vanuit, samen met de provincie en de gemeente Veere, tot overeenstemming te komen over een Walcherse bedrijfsterreinenvisie.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

....omhoog

'Middelburg en Vlissingen ruziŽn over Trekdijk'


De Bode 18 januari 2017

....omhoog'Vlissingen moet schade door Trekdijk claimen bij Middelburg'


PZC 17 januari 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Kan Vlissingen een schadeclaim indienen bij Middelburg als die gemeente vasthoudt aan de aanleg van bedrijventerrein Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland?
Die vraag legt de Partij Souburg-Ritthem neer bij B en W van Vlissingen.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

....omhoog


'Vlissingen eist van Middelburg bewijs voor noodzaak bedrijventerrein Trekdijk'


PZC 16 januari 2017

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg moet met bewijzen komen dat het geplande bedrijventerrein Trekdijk nodig is om in een behoefte bij ondernemers te voorzien. Vlissingen eist zo'n onderbouwing, omdat de buurgemeente ervan uitgaat dat de Vlissingse terrein al voorzien in de Walcherse vraag naar bedrijfsgrond.

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC.

Zie ook

....omhoog

'Middelburg en Vlissingen ruziŽn over Trekdijk'


De BODE 12 januari 2017

MIDDELBURG - De gemeenten Middelburg en Vlissingen zijn het niet eens over de toekomst van de bedrijventerreinen op Walcheren.
Er is nog geen overeenstemming over een bedrijventerreinenvisie voor Walcheren.
Het geschil spitst zich toe op de ontwikkeling van de Trekdijk in Nieuw- en Sint-Joosland. Middelburg wil dit, in overeenstemming met het actieplan grondbedrijf, ontwikkelen, Vlissingen niet.

Behoefte
De Scheldestad vindt dat zij voldoende bedrijfsgronden heeft om in de toekomst in de Walcherse behoefte te voorzien. Vlissingen heeft dan ook gevraagd om een onderbouwing van de noodzaak tot het ontwikkelen van de Trekdijk.

Vragen LPM
Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg is daarmee bezig, zegt ze in antwoord op vragen van de Lokale Partij Middelburg. Fractievoorzitter Piet Kraan van de LPM heeft ook gevraagd naar de onderlinge verhoudingen, die volgens hem zijn verslechterd. "De gemeenten Middelburg en Vlissingen werken op veel verschillende dossiers samen. Vaak gaat dat goed, op sommige zijn er verschillen van inzicht. Dan is niet anders dan in voorbije jaren", schrijft het Middelburgse gemeentebestuur.

Hectare
Het terrein aan de Trekdijk moet achttien hectare groot worden. Volgens een onderzoeksbureau is er de komende tien jaar behoefte aan 26 hectare bedrijfsgrond op Walcheren.
Er is nog geen grondprijs vastgesteld en er is nog geen grondexploitatie voor de Trekdijk gemaakt. Als de bedrijfsgrond moet worden afgewaardeerd naar landbouwgrond, dan kost dat Middelburg 6,8 miljoen euro.

Klik hier voor het artikel op de website van de Bode en zie ook

....omhoog

'Gaslek gedicht in Nieuw- en Sint Joosland'


Omroep Zeeland 1 januari 2017

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Nieuw en Sint Joosland heeft rond de jaarwisseling ruim twee uur te kampen gehad met een gaslek. Het gas kwam vrij via een rioolkolk. De omgeving was afgezet en er gold een vuurwerkverbod.

Waterscherm
Het gaslek werd kort voor 22.30 ontdekt. De brandweer heeft allereerst een waterscherm opgezet en de omgeving van Achter de Kerk afgesloten. Voor de bewoners is opvang geregeld.

Reparatie
Rond 0.45 uur was het lek gedicht. Wel zaten toen nog zo'n tien woningen zonder gas. Medewerkers van Delta werden ingeschakeld om de woningen weer aan te sluiten. Naar verwachting zou dat rond 2.00 uur zijn. Tot die tijd gold er ook een vuurwerkverbod in het gebied in verband met explosiegevaar van nog aanwezig aardgas.

Burgemeester
Ook burgemeester Harald Bergmann van Middelburg kwam poolshoogte nemen.

Vuurwerk
Over de oorzaak is officieel nog niets bekend. Volgens omstanders zou er in de rioolkolk vuurwerk zijn gegooid. Door de klap van dit vuurwerk zou ook de gasleiding zijn gesprongen.

Klik hier voor het artikel op de website van Omroep Zeeland

Klik hier voor het artikel op de website van de PZC

....omhoog