NIEUWLANDSE ZAKEN
DE ROODE LEEUW

De Roode Leeuw, van chauffeurscafé tot restaurant zonder kapsones.

Hoog tijd om in deze rubriek weer eens aandacht te besteden aan plaatselijke ondernemers. Deze keer aan Jan Neuteboom (45), sinds 1999 exploitant van De Roode Leeuw. Dit café-restaurant is een bekend punt in Nieuwland. Al in 1657 was hier een herberg bij het veer tussen Middelburg en het eiland Nieuw- en Sint Joosland. Sindsdien hebben hier mensen gegeten en/of gedronken. Zodoende behoort De Roode Leeuw tot de oudste horecagelegenheden van Zeeland. Het is trouwens de vraag of er in de provincie nog meer restaurants zijn waar 353 jaar achtereen is gewerkt.
Neuteboom was er al vroeg bij: ,,Ik ben geboren in Deventer en werkte vanaf mijn twaalfde in de horeca. Eerst was ik afwashulp bij De Roskam in Gorssel. Omdat ik van dat werk uitslag kreeg, mocht ik in de keuken helpen bij het maken van salades en desserts. Spoedig daarna mocht ik zelfstandig de lunches draaien. In Arnhem heb ik op de lts de richting horeca gevolgd. Daarna zijn we verhuisd naar Gouda. Toen heb ik in Den Haag mijn horecapapieren behaald, waaronder het koksdiploma.”

Hierna volgde een varend bestaan: ,,Nadat ik in Gouda een jaar als leerling-kok had gewerkt heb ik 4,5 jaar voor de marine gekookt. In die tijd was ik veel op zee. Zo waren er reizen naar Curaçao. Na de marine volgde werk bij de Zeilvaart Enkhuizen. Daar kookte ik op de Eendracht, een gaffeltop zeilschoener, die werd gebruikt voor charterreizen.”

Toen zijn ouders een horecazaak in Middelburg bezochten belandde Jan Neuteboom in Zeeland. Na in De Roode Leeuw eerst onder de toenmalige exploitant Cees Petiet te hebben gewerkt nam hij de zaak over in 1999. In die tijd was het nog een echt chauffeurscafé.

Neuteboom: ,,Na het verdwijnen van het veer Vlissingen-Breskens en de Dart-ferry op Engeland nam het vrachtverkeer op de A58 sterk af. Toen hebben we ons gericht op andere doelgroepen.”

Daar is de ondernemer in geslaagd. Hoewel er nog altijd mensen zijn die De Roode Leeuw zien als een typische eetplek voor chauffeurs hebben vele anderen het restaurant ontdekt als een gelegenheid waar je goed kunt eten tegen een redelijke prijs. De klanten komen uit de wijde omtrek, vooral van Walcheren en Zuid-Beveland.
Behalve de vaste kaart met vlees-, vis- en vegetarische gerechten is er ook altijd een dagmenu dat de moeite waard is. Je kunt wijn nemen, maar veel mensen drinken ook graag gerstenat bij hun eten. Wat dat betreft heeft De Roode Leeuw een interessante bierkaart. Meestal is er ook een biermenu en verder het bier van de maand, in deze periode is dat Winter Bock.

De tijd dat je een flink deel van je eten liet staan, omdat je het echt niet op kon, is voorbij. Niet dat je met een knorrende maag vertrekt, want de porties zijn niet zuinig. En wat chauffeurs betreft, daar heeft Jan overigens niks tegen. ,,Iedereen is welkom, of je nu in je werkkloffie komt of in een driedelig pak.”

Deftig is De Roode Leeuw zeker niet. Het is een gezellige eetgelegenheid met een klassieke inrichting.
Behalve voor lunches en diners kun je er terecht voor het bestellen van koude of warme buffetten en barbecuemenu’s, terwijl Jan ook overblijfmaaltijden verzorgt voor het bedrijfsleven. Hij streeft naar variatie. ,,Van mij moet alles vers zijn. Dus wordt er wel eens nee verkocht als mensen iets bestellen dat op die bewuste dag heel goed is gegaan. Ik doe niet aan diepvriesvoorraden. Mijn opa zei altijd: ‘je moet een goede maaltijd serveren, zeker niet te weinig, en eerlijk zijn bij alles wat je doet’.”

Jan stond mede aan de wieg van de dorpsfeesten en sponsort verenigingen. De inwoner van het Oudedorp vond zijn plaats in de dorpssamenleving en de Nieuwlanders kennen hem. Aan de muur hangt de prijzenkast van de ringrijdersvereniging. Van die club sieren ook oude prenten de muren, naast andere afbeeldingen van de omgeving.

Wie denkt dat de gebraden duiven je in de mond komen vliegen in de horeca, die heeft het mis. Een werkdag van Jan: 8.30 uur inkopen doen. Na 10 uur de keuken in voor de lunches. Als dat karwei om 14.30 uur geklaard is wordt het tijd om zelf te eten en administratief werk of andere klussen te doen. Om 17 uur de keuken in voor de diners. Om 21.30 uur zit het werk er dan op. Een werkdag van zeker 11 uur en dat dan zes keer per week. Op de vrije maandag is Jan ook in De Roode Leeuw te vinden, want in een eigen zaak is altijd wat te doen. In de bediening werken vier mensen in deeltijd, naast de afwashulpen. Zo genereert De Roode Leeuw aardig wat werkgelegenheid. Marjon Bakker, partner van Jan, die in het ziekenhuis van Vlissingen werkt als hoofd van de poliklinische o.k., stak de afgelopen jaren ook veel tijd in de bediening en werd zo een bekende verschijning.

Sinds de afplakstroken van de ramen zijn verwijderd hebben eters zicht op wie er zo al langs komt fietsen en rijden. Soms wordt er gezwaaid en besluiten kennissen om ook binnen te stappen.

De modderpoel rond de zaak is verdwenen. Jan kreeg er een prima parkeerterrein voor terug. Daar kunnen ook bezoekers van De Wegwijzer terecht en en passant een vorkje prikken in het restaurant.

Aan de kant van de A58 rijst een metershoge betonnen constructie op, die in het dorp als snel Berlijnse Muur heette, naast andere benamingen.

Het is de bedoeling dat beplanting die aan het oog gaat onttrekken. Aan dezelfde kant van De Roode Leeuw is nog een uitvinding te zien die getuigt van de innovatiedrang van Neuteboom: het Rookershol. Daar kunnen tabaksliefhebbers zich terugtrekken en zich tegelijkertijd buiten en binnen wanen.

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 12 tot 14 uur lunches en van 17 tot 21 uur diners. In de tussentijd warme en koude dranken. Op zaterdag en zondag is de Roode Leeuw open vanaf 16 uur.

november 2010

Wim Staat